Uitlevering Kim Dotcom en Nederlander mag

Nieuw-Zeeland mag de Duitse internetondernemer Kim Dotcom en drie anderen, onder wie een Nederlander, uitleveren aan de Verenigde Staten. Een rechter in Nieuw-Zeeland heeft dat woensdag bepaald. Het viertal kan in beroep gaan tegen de beslissing.

Dotcom was de grote man achter Megaupload, een site waar bestanden konden worden gedeeld. Ook de drie andere verdachten waren daar bij betrokken. Dotcom wordt in de VS beschuldigd van het schenden van auteursrecht, afpersing en witwassen. Volgens de VS hebben Dotcom en de drie anderen ervoor gezorgd dat de Amerikaanse filmindustrie bijna 500 miljoen euro mis is gelopen.

"We zijn van plan om in beroep te gaan", zei de advocaat van Dotcom. Zelf liet de excentrieke Duitser bij het verlaten van de rechtszaal weten dat hij "teleurgesteld" is.

De uitspraak komt bijna vier jaar na de grote politieinval in de Nieuw-Zeelandse luxe villa van Dotcom. Zijn site Megaupload werd offline gehaald. De huiszoeking door de Nieuw-Zeelandse politie was in opdracht van de Amerikaanse FBI. Er werden onder meer twintig exclusieve auto's in beslag genomen.

Uitlevering Kim Dotcom en Nederlander mag
Uitlevering Kim Dotcom en Nederlander mag (Foto: ANP)