Al ruim 8000 klachten over 'vuurwerkoverlast'

Op het meldpunt vuurwerkoverlast zijn sinds de opening zaterdagochtend volgens GroenLinks meer dan 8000 meldingen binnengekomen. Het aantal klachten ligt volgens de initiatiefnemer van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, een stuk hoger dan een jaar geleden.

De meeste klachten gaan over zware vuurwerkbommen, waartegen een verbod sowieso niet zou werken omdat die al verboden zijn. Ook komen er veel meldingen binnen over schade door vuurwerk, aldus Bonte zondag. Ook hiertegen zal een verbod niet helpen. Vuurwerk mag momenteel namelijk nog helemaal niet worden afgestoken. Wat nu gebeurt ís derhalve al verboden. 

De meeste meldingen komen uit Rotterdam (429) en Den Haag (378), maar ook uit kleinere gemeenten als Diemen (184) en het Limburgse Horst aan de Maas (244) kwamen relatief veel klachten binnen. In principe kan iedereen overigens klachten indienen zoveel men wil, dus moet de teller met een flinke korrel zout worden genomen. Ook op FOK! waren al mensen die meerdere meldingen hebben gedaan. Omdat je melding niet bevestigd hoeft te worden kun je eenvoudig honderden klachten invullen in bv gemeente Schin op Geul (postcode 6305), zoals deze FOK!user al meldde:

vuurwerkmeldpunt
vuurwerkmeldpunt is wassen neus


Bonte vindt dat de politie in de weken voor oud en nieuw meer capaciteit vrij moet maken om vuurwerkoverlast aan te pakken: "Mensen geven nu bij ons aan dat de politie na een melding zegt geen tijd te hebben om langs te komen."