Meer politie dan Pegida-demonstranten in Rotterdam

De Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida demonstreert zaterdag in Rotterdam. De leden komen bijeen op de Wilhelminapier, waar ze ook een mars zullen lopen. Een van de sprekers is de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter.

,,We gaan eindelijk lopen", stelt de beweging op Facebook. Bij eerdere demonstraties in Utrecht en Rotterdam waren marsen niet toegestaan. De protestgroep 'Laat ze niet Lopen', die tegen Pegida ageert, heeft voor zaterdag een tegendemonstratie aangekondigd op de Wilhelminapier.

Pegida is een van oorsprong Duitse beweging. De naam is een afkorting van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Het Avondland staat voor Europa.

Vlaams Belang liet weten dat hun voorman Dewinter gaat spreken over de ,,failliete multiculturele samenleving, de islamisering van Europa en de link tussen de immigratie, de recente asielzoekersstroom en de islamitische jihad."

Begin november werden bij een demonstratie in Utrecht dertig arrestaties verricht, onder zowel voor- als tegenstanders.

Update 14:21
Ongeveer honderd aanhangers van de Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida hebben zich zaterdagmiddag verzameld op de Wilhelminapier in Rotterdam. Daar gaan ze een mars lopen. Een van de sprekers is de extreemrechtse Vlaamse politicus Filip Dewinter.

Op het terrein, dat hermetisch is afgesloten, lopen meer ME'ers en politie rond dan demonstranten. Afgesproken is dat alleen demonstranten die met speciale bussen zijn aangekomen, worden toegelaten op de pier. Een aantal demonstranten uit België mag het terrein niet op en wordt teruggestuurd.

Pegida is een van oorsprong Duitse beweging. De naam is een afkorting van Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes. Het Avondland staat voor Europa.

Pegida demonstreert op Wilhelminapier
Pegida demonstreert op Wilhelminapier (Foto: ANP)