Tour-organisator ASO stapt uit WorldTour

De ASO, de organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor de Tour de France, stapt uit de WorldTour. De ASO komt in 2017 met een eigen kalender naast die van de wielerbond UCI, liet de Franse sportorganisatie vrijdag weten.

De ASO en de UCI liggen al tijden overhoop met elkaar. Het Franse sportagentschap vindt dat de hervormingen in de wielersport niet snel genoeg gaan. Zo vinden de Fransen dat de wedstrijden beter gespreid moeten worden over het jaar. ASO's Parijs-Nice overlapt bijvoorbeeld met de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Na eerdere dreigementen van de ASO om zich los te maken van de UCI, is de splitsing in de wielersport nu een feit. "De UCI heeft onlangs besloten verder te gaan met een gesloten systeem. Wij houden vast aan een open systeem waarbij sportieve criteria bepalen", doelen de Fransen voornamelijk op het bepalen van het deelnemersveld bij wedstrijden.

Vrijheid

Doordat de ASO de WorldTour namelijk links laat liggen, krijgt de organisatie de vrijheid om zelf te bepalen welke ploegen aan de start verschijnen. In het huidige systeem zijn de teams die een licentie hebben voor de UCI WorldTour automatisch verzekerd van startrecht in grote koersen waaronder de Tour.

Die zekerheid verdwijnt met deze wielerscheiding, en niet alleen voor de Tour. Onder meer de Ronde van Spanje, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, het Critérium du Dauphiné en Parijs-Roubaix worden door de ASO georganiseerd. De Franse organisatie verzekerde vrijdag dat bij het bepalen van het deelnemersveld het sportieve belang voorop staat.

Tour-organisator ASO stapt uit WorldTour
Tour-organisator ASO stapt uit WorldTour (Foto: ANP)