4 films uit 2015 die bewijzen dat downloaden niet uitmaakt

Hoewel stichting Brein en de filmmaatschappijen nog steeds keihard beweren dat ze miljardenverliezen lijden door downloaders tonen de cijfers steeds weer het tegendeel aan. Zo was 2015 een extreem goed jaar voor Hollywood. In het afgelopen jaar hebben maar liefst vier films zich de top 10 van de bestverdienende films óóit gevestigd waarmee 2015 het meest succesvolle filmjaar óóit is geworden.

Jurassic World was wereldwijd de meest succesvolle film van het jaar. Het vierde deel in de reeks over een park met dinosaurussen bracht bijna 1,7 miljard dollar op. Hiermee staat de film op de derde plaats van best presterende titels ooit. Alleen Titanic (2,18 miljard) en Avatar (2,79 miljard) waren lucratiever.

Op de vijfde plaats staat Fast & Furious 7. De laatste film waarin acteur Paul Walker te zien was, bracht ruim 1,5 miljard dollar op. Op zes staat het tweede deel in de Avengers-serie, Avengers: Age of Ultron (1,4 miljard). De laatste film uit 2015 in de top 10 is de animatiefilm Minions, die wereldwijd 1,1 miljard dollar opbracht.

In de Nederlandse bioscopen was de best bezochte film tot nu toe de James Bond-film Spectre, die meer dan anderhalf miljoen bezoekers trok. Hoewel de zevende Star Wars-film, The Force Awakens, woensdag met 68.000 bezoekers de beste Nederlandse opening ooit had, is de vraag of dit megasucces binnen anderhalve week nog over Spectre heen gaat. In de wereldwijde lijst staat Spectre overigens voorlopig op plek 48, met een opbrengst van ruim 800 miljoen dollar.

De best bezochte Nederlandse film was Michiel de Ruyter, die bijna 800.000 bezoekers trok.

Vier films 2015 in top van box office-lijst
Vier films 2015 in top van box office-lijst (Foto: BuzzE)