Mensenjagers vangen ontsnapte gevangene uit Heerhugowaard

De ontsnapte gevangene uit Heerhugowaard is donderdagavond in Velsen in de kraag gegrepen, dat meldt het OM. Het Fugitive Active Search Team (FastNL) pikte de man van de straat. 

De vrijheidsrenner was sinds dinsdagochtend rond negen uur in de ochtend ineens kwijt toen hij uit de gevangenis van Heerhugowaard ontsnapte. Hij zou tot maart moeten zitten.

Hoe de man is ontsnapt is officieel nog onbekend. "Wij gaan intern uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren," aldus een woordvoerder van het ministerie Veiligheid en Justitie. 

RTL Nieuws meldde dat de gevangene gewoon naar buiten kon lopen, niemand hield hem tegen. Wanneer een gevangene simpelweg naar buiten loopt en niemand houdt hem daarbij tegen, is hij niet strafbaar. Kortom, de gevangene heeft een leuk uitje gehad en komt in maart gewoon weer vrij. 

Het Fugitive Active Search Team (FastNL) is een landelijk team van politie en OM dat zich onder leiding van het Landelijk Parket bezig houdt met de (internationale) signalering en opsporing van voortvluchtige veroordeelden, die nog 120 dagen of meer gevangenisstraf moeten uitzitten en voortvluchtige TBS’ers en jeugd TBS’ers.

FastNL is een samenvoeging van het vroegere Team Executie Strafvonnissen (TES) en GOO (Groep Opsporing Onttrekkingen).