Eerste renteverhoging Fed sinds 2006 verwacht

De Federal Reserve maakt het lenen van geld woensdag waarschijnlijk iets minder goedkoop. De verwachte renteverhoging is een eerste stap van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten richting een 'normaal' monetair beleid. De afgelopen jaren werd de rente ongekend laag gehouden om het economisch herstel na de kredietcrisis op gang te helpen én te houden.

Op de financiële markten wordt al maanden rekening gehouden met een minder ruim monetair beleid van de Fed. Als dat besluit woensdag valt, en daar twijfelt bijna niemand meer aan, dan is de belangrijkste vraag dan ook in welk tempo de rente volgend jaar verder wordt verhoogd. Mogelijk biedt de toelichting van Fed-president Janet Yellen een kijkje in de keuken.

De laatste keer dat de Fed de rente verhoogde was in 2006. Yellens voorganger Ben Bernanke had toen nog maar net het stokje overgenomen van Alan Greenspan. Vanaf 2007 bleek een reeks renteverlagingen noodzakelijk om de impact van de kredietcrisis op de Amerikaanse economie te beperken. Sinds december 2008 beweegt de rente binnen een bandbreedte van 0 tot 0,25 procent.

Eerste renteverhoging Fed sinds 2006 verwacht
Eerste renteverhoging Fed sinds 2006 verwacht (Foto: ANP)