Weer zeven WK-medailles gewichtheffen besmet met doping

Maandag kwam de stroom dopinggevallen van het ruim twee weken geleden afgelopen WK gewichtheffen op gang en woensdag gaat het verder. Er zijn drie nieuwe namen bekendgemaakt door gewichthefbond IWF en dit keer gaat het een stap verder dan maandag: die vier namen wonnen allemaal geen medailles, maar de drie van woensdag pakten op het afgelopen WK bij elkaar maar liefst zeven plakken.

We beginnen maar met de grootste naam van de drie: Kim Un-guk uit Noord-Korea. Dit is niet zomaar een gewichtheffer, maar één van de meest succesvolle ooit. Al sinds 2010 haalt hij in de klasse tot 62 kilogram elk jaar op elk belangrijk kampioenschap goud of zilver in de totaalstand, waaronder olympisch goud in Londen in 2012, waar hij het wereldrecord totaalgewicht verbrak met 327 kilogram. 

Op de WK's van 2010, 2011, 2013, 2014 en 2015 won Kim vijf keer op rij goud bij het trekken en één keer goud, twee keer zilver en twee keer brons bij het stoten. Het leverde hem in de totaalstand twee wereldtitels en drie keer zilver op, waaronder op het onlangs gehouden WK in Houston. Dat gaat hij ongetwijfeld kwijtraken en de Almachtige Leider zal Kim naar alle waarschijnlijkheid in Rio ook niet naar het goud kunnen inspireren.

Kim Un-guk (midden) met medegewichtheffer Om Yun-chol (rechts) en hun coach tijdens de Asian Games van 2014 (Foto: Getty)

In diezelfde klasse tot 62 kilogram is Valentin Hristov uit Azerbeizdjan - weer - door de mand gevallen. De Azeri maakte in 2013 deel uit van een groep van achttien jonge gewichtheffers uit het land - meestal iets onder de 20 jaar oud - die werden betrapt en voor twee jaar werden geschorst. Hristov mocht vanaf april 2015 weer meedoen en had schijnbaar zin om gelijk voor topprestaties te zorgen. Dat leek in eerste instantie met drie keer brons op het WK in Houston prima te lukken, tot hij betrapt werd op het gebruik van anabole steroïden. 

De derde jongeman op de lijst is eveneens een Azeri en, het zal geen verrassing zijn, ook hij werd in 2013 al betrapt. Sinds september van dit jaar mocht Elkhan Aligulizada weer meedoen en dat liet hij zich in de klasse tot 77 kilogram geen twee keer zeggen. Naar nu blijkt met behulp van anabole steroïden pakte hij vanuit de 'B-groep' zeer verrassend zilver bij het stoten en een zesde plek in de totaalstand.

Vooral in de klasse tot 62 kilogram worden de resultaten van het WK in Houston flink opgeschud. Zonder Kim en Hristov gaat Colombia namelijk van nul naar maar liefst zes medailles. Francisco Mosquera en Oscar Figueroa eindigden op beide onderdelen en de totaalstand op de plekken vier en vijf, wat nu voor zilver en brons gaat zorgen.