Water Brazilië veilig na ramp ijzerertsmijn

Met het water in de Braziliaanse rivier de Doce is niets mis, ondanks de verwoestende dijkdoorbraak bij een ijzerertsmijn vorige maand. De regering van het Zuid-Amerikaanse land heeft na bestudering van watermonsters het signaal 'veilig' afgegeven.

Door de damdoorbraak in de deelstaat Minas Gerais, zo'n 250 kilometer van Rio de Janeiro, ontstonden in november enorme modderstromen. Zeker zestien mensen kwamen om het leven. Activisten waarschuwden tevens voor een milieuramp, vanwege verspreiding van mijnafval. Kwik, arseen en chroom zouden in de rode modder zitten en meestromen.

Hoewel er over honderden kilometers enorme aantallen vissen stierven, zeggen de autoriteiten dinsdag dat er geen giftige metalen in de rivier zijn aangetroffen. Het water kan na "passende behandeling zonder risico" gedronken worden. Wat die behandeling inhoudt is niet duidelijk.

De overheid eist vijf miljard euro van de exploitant van de mijn om de schade te herstellen en betrokkenen te compenseren. Veel huizen werden verwoest en ook kon de rivier de Doce wekenlang niet als drinkwaterreservoir worden gebruikt.

Water Brazilië veilig na ramp ijzerertsmijn
Water Brazilië veilig na ramp ijzerertsmijn (Foto: ANP)