Veendam en AGOVV boos om strafmaat FC Twente

Eerder vanmiddag kreeg FC Twente een straf van de KNVB opgelegd, vanwege de problemen rondom de contracten met Doyen Sports. Volgens velen is de straf, een boete van 42.250 euro, drie jaar uitsluiting van Europees voetbal en een voorwaardelijk ingetrokken licentie, te mild.

Zo werd onder meer gesuggereerd dat de KNVB met twee maten meet. Met name AGOVV Apeldoorn en BV Veendam uitten forse kritiek op de strafmaat. "Maar dat is appels met peren vergelijken", liet woordvoerder Koen Adriaanse van de bond aan Voetbal International weten. "AGOVV ging bijvoorbeeld failliet, de club kon de rekeningen niet meer betalen. De licentiecommissie heeft toen dus niet hoeven oordelen over het handelen van de clubleiding, zoals dat in het geval van Twente wel gedaan moest worden."

Daarnaast oordeelde Adriaanse dat FC Twente niet licht gestraft is. In de komende periode moeten de Tukkers zich aan zeer strikte regels gaan houden, anders wordt de licentie alsnog ingetrokken. Daarnaast wordt de zaak ook nog voorgelegd aan de wereldvoetbalbond, waar mogelijk ook nog sancties uit voort zullen komen.

"De club heeft een donkergele kaart en een laatste waarschuwing gekregen", stelde Adriaanse tot slot. "Het handelen in deze zaak is bestraft en Twente moet meewerken aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur van de club. Er moet voor 1 mei 2016 ook wat met die conclusies gedaan worden, anders is het alsnog klaar. Bovendien kijkt ook de aanklager betaald voetbal, die nog punten in aftrek kan rekenen, nog naar deze zaak, zoals ook de FIFA dat nog kan doen."