Senaat bezorgd over justitie

De Eerste Kamer is bezorgd en niet tevreden over het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat bleek dinsdag bij de behandeling van de begroting van het departement. Het weinig florissante verloop van de reorganisatie van de politie, miskleunen in de strafrechtketen en de onrust over de financiën van OM en rechtspraak passeerden weer de revue.

De PVV gaat in elk geval tegen de begroting stemmen, de SP vindt het tijd voor een parlementair onderzoek naar de 'staat van de rechtstaat' en zelfs de eigen partij van de bewindslieden, de VVD, is 'geïrriteerd' over bepaalde zaken. Regeringspartner PvdA eist duidelijke taal van het kabinet waaruit blijkt dat het nog steeds het belang van de rechterlijke macht volledig beseft en dus voldoende geld over heeft voor de rechtspraak.

Het CDA in de Senaat laakte onder meer de opstelling van het ministerie naar buiten toe. Er is een 'kloof tussen werkelijkheid en de beelden die worden gecreëerd'. "Soms tegen beter weten in, lijkt het wel." Ook D66 is hier boos over. Het ministerie schiep een eigen werkelijkheid, met een 'ééndimensionale media-aanpak'. De partij zei dat het tijdperk van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven voorbij is en pleitte voor 'terugkeer naar de oorspronkelijke kwaliteit'. CDA en D66 vinden het departement ook te groot.

De Tweede Kamer stemde voor de begroting, maar onder het voorbehoud dat er komend voorjaar opnieuw extra geld bij komt. Het kabinet trok al 250 miljoen euro extra uit voor veiligheid en justitie plus eenmalig nog eens 60,5 miljoen om de grote instroom van asielzoekers het hoofd te bieden.

Senaat bezorgd over justitie
Senaat bezorgd over justitie (Foto: ANP)