Actievoerende asielzoekers eten en drinken weer

De tien asielzoekers die in hongerstaking waren, omdat ze zouden worden bedreigd en getreiterd vanwege hun seksuele geaardheid in de opvang in Alphen aan den Rijn, hebben hun actie beëindigd, aldus de stichting LGBT Asylum Support, die opkomt voor de asielzoekers. De stichting komt op voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De asielzoekers (een transgender, twee vrouwen en zeven mannen) eten en drinken sinds zondagnacht weer, om gezondheidsredenen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers stelt dat de asielzoekers niet in hongerstaking zijn geweest, maar wil inhoudelijk verder niet op de kwestie ingaan, "vanwege de veiligheid van deze mensen".

De tien asielzoekers zitten in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, die dienst doet als vluchtelingenopvang. Ze zouden daar stelselmatig worden bedreigd, uitgescholden en zelfs mishandeld door andere vluchtelingen. Vrijdag gingen ze in hongerstaking.

In de Rotterdamse gemeenteraad wordt maandag vergaderd over de mogelijkheid om de gepeste asielzoekers op te vangen in de havenstad.

Actievoerende asielzoekers eten en drinken weer
Actievoerende asielzoekers eten en drinken weer (Foto: ANP)