CNN-debat met 9 Republikeinen op podium

Negen Republikeinse presidentskandidaten doen dinsdag mee aan het vijfde grote tv-debat bij CNN. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender zondag bekendgemaakt. Ten opzichte van het vorige tv-debat is er maar één wijziging: Chris Christie is terug op het hoofdtoneel.

Zakenman Donald Trump, die de nationale peilingen nog steeds leidt, staat in het midden. Hij wordt geflankeerd door Ben Carson en Ted Cruz. Carson zag zijn populariteit de laatste weken dalen, de conservatieve Cruz beleeft juist een opmars. Marco Rubio staat op vrijwel gelijke voet met Carson. Op gepaste afstand volgt Jeb Bush, met iets meer dan 4 procent in de peilingen.

Criteria
De Republikeinse presidentsrace kent nog altijd 14 kandidaten, dus is het nodig om een schifting te maken. CNN stelde vooraf als criterium dat kandidaten gemiddeld 3,5 procent moesten scoren in de landelijke peiling, of anders minstens 4 procent in de staten Iowa en New Hampshire, die vroeg gaan stemmen. De genoemde vijf Republikeinen voldoen aan dat landelijke criterium, de overige vier niet.

Chris Christie, Carly Fiorina en John Kasich hebben hun podiumplaats te danken aan goede peilingen in New Hampshire, waar het trio ruimschoots aan de norm van 4 procent voldoet. De liberatiër Rand Paul voldoet niet aan de criteria, maar CNN knijpt een oogje toe vanwege een late peiling in Iowa die voor Paul (5 procent) gunstig uitpakt. 'In het licht van de nieuwste peilingen én omdat we zo min mogelijk mensen willen uitsluiten, heeft CNN besloten om Rand Paul te laten deelnemen', aldus een woordvoerder.

Net als bij de vier vorige debatten is er ook nu in de namiddag weer een debat tussen kandidaten die laag scoren in de peilingen. Hieraan nemen Mike Huckabee, Rick Santorum, George Pataki en Lindsey Graham deel. Jim Gilmore ontvangt geen uitnodiging.

Democraten
De Democratische kandidaten gaan zaterdag voor de derde keer op tv in debat bij ABC News. Het podium is daar een stuk overzichtelijker, want er zijn nog maar drie kandidaten in de race. De torenhoge favoriet Hillary Clinton wordt vergezeld door Bernie Sanders en Martin O'Malley.