'Maagkankerpatiënt moet maar doodgaan'

Honderden mensen met maagkanker in Nederlandse ziekenhuizen kregen de afgelopen jaren geen operatie aangeboden, waardoor ze de kans op genezen werd ontnomen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), UMC Groningen en Erasmus MC (Rotterdam).

Of iemand zo'n operatie krijgt aangeboden is sterk afhankelijk van het ziekenhuis waarin de patiënt de diagnose krijgt. In een periode van acht jaar werden 5620 patiënten in 91 Nederlandse ziekenhuizen onderzocht. Op basis van het stadium van hun ziekte zouden ze in aanmerking kunnen komen voor chirurgie. Toch werden meer dan vijfhonderd patiënten om onduidelijke redenen niet geopereerd. Bij maagkanker is de enige kans op genezing een operatie.

In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 1450 mensen de diagnose maagkanker gesteld. Steeds vaker vindt chirurgische behandeling van deze ziekte plaats in gespecialiseerde medische centra, na verwijzing door het ziekenhuis waar de oorspronkelijke diagnose is gesteld.

Het IKNL wil dat er aanvullend onderzoek komt om duidelijk te krijgen waarom de betreffende maagkankerpatiënten niet zijn geopereerd. Aan de richtlijnen voor het opereren van maagkanker ligt het volgens het kankercentrum niet.

'Maagkankerpatiënt kans op genezen ontnomen'
'Maagkankerpatiënt kans op genezen ontnomen' (Foto: ANP)