Megafusie in chemiesector

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical fuseert definitief met branchegenoot DuPont. Dat maakten de bedrijven vrijdag bekend. De fusie is de grootste ooit in de chemische industrie. Het fusiebedrijf DowDuPont vertegenwoordigt een marktwaarde van 130 miljard dollar.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat het gefuseerde bedrijf zich opsplitst in drie aparte ondernemingen met ieder een specifiek vakgebied, te weten landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.

Dow en DuPont lijken gezwicht te zijn voor de druk van activistische investeerders die al langer riepen dat de bedrijven meer waard zouden zijn als ze zich specialiseren. Topman Andrew Liveris van Dow wordt de uitvoerend voorzitter van het bedrijf. Ed Breen, de baas van DuPont, zal de functie van algemeen directeur (ceo) bekleden.

Personeel

Ondanks de omvang en de complexiteit van de fusie zouden toezichthouders, volgens kenners, akkoord kunnen gaan met slechts een bescheiden aantal desinvesteringen. De overlap van producten lijkt niet al te groot. Daarbij zou de focus van het bedrijf voor een groot deel liggen op zaden en gewasbeschermingsmiddelen. In die markten moet worden opgebokst tegen grote concurrenten als Syngenta, Monsanto en Bayer.

Aandeelhouders van DuPont en Dow zullen ieder goed zijn voor een belang van 50 procent in het fusiebedrijf.

Bij DuPont komt naar verwachting 10 procent van het personeel op straat te staan. Die bezuinigingsoperatie, waarmee 700 miljoen dollar moet worden bespaard, gaat vooraf aan de fusie.

Megafusie in chemiesector
Megafusie in chemiesector (Foto: ANP)