Ajax stelt De Boer teleur in Europa

Ajax nam donderdag afscheid van het Europese seizoen met een gelijkspel tegen Molde (1-1). "Ik vond het heel teleurstellend", keek trainer Frank de Boer terug op het mislukte avontuur in de voorronde van de Champions League en de groepsfase van de Europa League. "We maakten ze niet, we gaven ze te makkelijk weg. Het was soms naïef en in ieder geval niet goed genoeg."

Op Europees niveau was Ajax de afgelopen maanden geen schim van de ploeg die in de eredivisie veel wedstrijden ruim en overtuigend wint. "In Europa worden andere dingen gevraagd", zei De Boer. "Neem deze wedstrijd tegen Molde. Zij hebben maar één doel en dat is verdedigen en ons beletten te voetballen. In Nederland treffen we dergelijke ploegen niet. Dan willen teams toch iets tegen ons laten zien."

Van de vijf thuisduels in de voorronde van de Champions League en Europa League werd door Ajax alleen de ontmoeting met het nietige Jablonec gewonnen. In zes groepswedstrijden in de Europa League scoorde de ploeg slechts zesmaal. "En we hebben de kansen echt wel gehad", zei De Boer. "Ik vond ons eigenlijk alleen de mindere in de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe. En dat duel geven we in de laatste minuut weg. Dat mag ook nooit gebeuren. Net zoals we uit bij Rapid Wien een voorsprong van 2-0 tegen tien man weggeven."

Het huidige Ajax leunt op talenten met mogelijk een mooie toekomst in het verschiet. PSV kan in topwedstrijden terugvallen op Andrés Guardado, een gelouterde Mexicaan die op het voetbalveld niet meer voor verrassingen komt te staan. "Wij hebben ook naar zo'n speler gezocht", vertelde De Boer. "Maar we hebben hem niet gevonden. Zo makkelijk is dat ook niet. Daarom doen we het met onze ploeg, waarin heel veel talent rondloopt. Maar in Europa was het helaas te weinig allemaal."

Ajax stelt De Boer teleur in Europa
Ajax stelt De Boer teleur in Europa (Foto: ANP)