Ajax verlaat Europa na gelijkspel tegen Molde

Ajax blijft in de tweede helft van het seizoen verstoken van Europees voetbal. Na de snelle uitschakeling in de voorronde van de Champions League overleefde de koploper van de eredivisie ook de groepsfase van de Europa League niet. Het elftal van Frank de Boer speelde donderdag teleurstellend gelijk tegen Molde (1-1).

Zelfs een zege had Ajax niet naar de volgende ronde geholpen. Fenerbahçe haalde tegen Celtic namelijk het benodigde puntje (1-1). Ajax leek de afgelopen maanden in de Europaduels niet op de ploeg die in de eredivisie de wedstrijden ogenschijnlijk steeds makkelijker wint. De formatie liet het vooral voor eigen publiek afweten. De drie thuisduels met Celtic, Fenerbahçe en Molde leverden slechts drie punten op. Dat is vaak te weinig als je bij de beste twee van de poule wilt horen.

Als Ajax het eigen favoriete spelletje mag spelen, dan hebben veel tegenstanders het lastig. De club uit Amsterdam komt in de problemen als de tegenstander weinig ruimte weggeeft en fysiek geweld in de strijd gooit. Ajax laat het dit seizoen vooralsnog ook te vaak afweten in de zogenoemde topwedstrijden. De formatie won niet van Feyenoord en PSV. Twee ontmoetingen met Rapid Wien in de voorronde van de Champions League leverden slechts één puntje op. Slechts één van de zes wedstrijden in de Europa League ging gewonnen.

Aardig

Ajax begon nog wel aardig tegen Molde. Donny van de Beek mocht al na veertien minuten zijn eerste treffer vieren (1-0). Nemanja Gudelj schoot op de lat en ook Davy Klaassen miste in kansrijke positie. Het spel van de thuisploeg verloor veel aan kwaliteit nadat Harmeet Singh in de 28e minuut raak schoot via de voeten van Ricardo van Rhijn, de vervanger van de geschorste Kenny Tete.

Na de gelijkmaker was Ajax geen schim meer van de ploeg die de laatste weken in de eredivisie de ene na de andere kans creëert. De ploeg liep zich stuk op de defensie van Molde, die regelmatig uit tien spelers bestond. Uit armoede probeerde Ajax het maar met kansloze afstandsschoten. Trainer Frank de Boer probeerde met het inbrengen van Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer iets te forceren. Dat leverde bijna succes op, want El Ghazi schoot snoeihard op de lat. Zo besloot Ajax een teleurstellend Europees seizoen in mineur en moeten de vele jonge spelers zich voorlopig in de eredivisie zien te verbeteren.

Ajax verlaat Europa na gelijkspel tegen Molde
Ajax verlaat Europa na gelijkspel tegen Molde (Foto: ANP)