Problemen ADO door uitblijven geld uit China

ADO Den Haag is in financiële problemen gekomen door het uitblijven van beloofde miljoenen uit China. Een liquiditeitstekort van 1,3 miljoen euro dreigt, maakte de directie maandag bekend op een persconferentie in het stadion. ADO Den Haag wacht met smart op twee beloofde betalingen van in totaal 1,9 miljoen euro door grootaandeelhouder United Vansen, het sportmarketingbedrijf van Hui Wang.

De Chinese ondernemer betaalde een jaar geleden zo'n 8 miljoen euro om ADO over te nemen van Mark van der Kallen. Met een extra storting van 1,5 miljoen euro zorgde Hui Wang er tevens voor dat de club uit Den Haag voor het eerst sinds 2006 weer een positief eigen vermogen had.

De jaarcijfers van ADO kleurden wel rood. De club presenteerde maandag over afgelopen boekjaar een negatief resultaat van zo'n 700.000 euro. Nieuwe problemen dreigen door het uitblijven van geld uit China. De grootaandeelhouder had ADO schriftelijk beloofd dit seizoen in drie termijnen een totaalbedrag van 3,7 miljoen euro over te maken. De eerste betalingen zouden op 30 september (700.000 euro) en 30 november (1,2 miljoen) binnenkomen, maar de club heeft nog geen cent ontvangen.

Algemeen directeur Jan Willem Wigt vreest dat ADO in categorie 1 van de KNVB-indeling belandt als Hui Wang niet snel met geld over de brug komt. Dat zou betekenen dat de club onder curatele van de bond komt te staan. Op 18 december vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats. "Dat wordt een belangrijke dag", zei Wigt. Als het Chinese geld dan niet binnen is, moet ADO zijn ambities gaan bijstellen.

Problemen ADO door uitblijven geld uit China
Problemen ADO door uitblijven geld uit China (Foto: ANP)