Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen

Het kabinet is het er niet mee eens om homoseksuele vluchtelingen die in de asielopvang te maken krijgen met geweld of bedreigingen, apart op te vangen. In Amsterdam gebeurt dat sinds september wel, bleek vrijdag.

Het gaat om een "incidentele oplossing", zei een woordvoerster van de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (diversiteit). Zo'n tien tot twaalf homoseksuele vluchtelingen krijgen nu elders onderdak, omdat de huidige noodopvanglocatie in Zuidoost te "onoverzichtelijk" is. "Ze zijn naar eigen zeggen bedreigd en voelden zich niet veilig. Wij hebben dat signaal heel serieus genomen."

De zegsvrouw liet verder weten dat in totaal ongeveer vijftien homoseksuelen, lesbiënnes of transgenders (LHBT'ers) volgend jaar terechtkunnen in een eigen vleugel van een voormalig woonzorgcentrum, dat dienst gaat doen als noodopvang voor zo'n 350 vluchtelingen. "Het voordeel is dat het daar veel overzichtelijker is en de beveiliging beter is te regelen."

Nederlandse normen en waarden
Maar zowel premier Mark Rutte als vicepremier Lodewijk Asscher, die over integratie gaat, vindt aparte opvang niet de juiste oplossing. Rutte zei vrijdag dat LHBT'ers in de gewone opvang terecht moeten kunnen. "Als dat onveilig is, moet dát aangepakt en opgelost worden."

Iedereen die hier komt, moet zich volgens hem vanaf dag één aan de Nederlandse normen en waarden houden. Dat betekent dat deze minderheden volledig geaccepteerd worden. Als dat niet gebeurt, moet er aangifte volgen, vindt Rutte. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft daar volgens hem een belangrijke rol in.

Agressievelingen
Asscher vindt dat juist de agressievelingen in een opvangcentrum apart moeten worden gezet, in een "streng regime". Het COA moet er dan voor zorgen dat zij niet opnieuw homoseksuele vluchtelingen kunnen bedreigen of lastig vallen, aldus de minister.

Eerder had staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ook al duidelijk gemaakt dat hij geen aparte opvang wilde voor homoseksuele asielzoekers. De Kamer had hier al eveneens over aan de bel getrokken.

Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen
Kabinet wil geen aparte opvang homoseksuelen (Foto: ANP)