'Cokevangst van het jaar door marineschip'

Het marineschip Zr. Ms. Friesland heeft in het weekeinde een recordvangst cocaïne gedaan voor de kust van Colombia. Het ministerie van Defensie meldt vrijdag dat de bemanning van een snelle smokkelboot naar schatting 2000 kilo coke overboord gooide nadat ze was ontdekt. Marinepersoneel wist 1350 kilo cocaïne uit het water te vissen, de rest is gezonken. Volgens Defensie is dit de grootste vangst die een Nederlands marineschip dit jaar heeft gedaan.

De Nederlanders ontdekten de smokkelboot samen met een patrouillevliegtuig van de Verenigde Staten. De Friesland zette zijn helikopter in. De smokkelaars probeerden te ontkomen en toen zij niet op waarschuwingsschoten reageerden, besloot de helikopterbemanning de buitenboordmotoren van de boot kapot te schieten. Amerikaanse agenten aan boord van de Friesland hebben de bemanning gearresteerd en de drugs in beslag genomen.

Eerder onderschepte de Friesland al twee drugstransporten in de Caribische Zee, van in totaal 830 kilo cocaïne en een derde transport van 440 kilo.

'Cokevangst van het jaar door marineschip'
'Cokevangst van het jaar door marineschip' (Foto: ANP)