Mishandelaar NS-conductrice hoort vonnis

De 27-jarige Swendly R. hoort vrijdag of hij wordt veroordeeld voor mishandeling van een NS-hoofdconductrice in Hoofddorp in maart van dit jaar. De rechtbank in Haarlem doet dan uitspraak in de zaak, waarin het Openbaar Ministerie (OM) onlangs een jaar cel en tbs met dwangverpleging eiste tegen R.

Ook wilde de aanklaagster dat de man ruim 25.000 euro schadevergoeding betaalt aan het slachtoffer. De hoofdconductrice werd zo zwaar toegetakeld, dat ze verscheidene malen operaties moest en nog moet ondergaan. De Amsterdamse liep breuken op in haar gezicht en kan zich niets meer herinneren van het incident.

De mishandeling veroorzaakte grote maatschappelijke verontwaardiging en onrust onder NS-medewerkers. Het OM noemde geweld tegen medewerkers met een publieke taak "onacceptabel".

De verdachte is dakloos en heeft een lang strafblad. Als minderjarige kreeg hij al jeugd-tbs. Onderzoekers in het Pieter Baan Centrum oordeelden dat de man psychotisch en minimaal verminderd toerekeningsvatbaar is. Zijn advocaat vroeg echter vrijspraak, omdat hij vindt dat de bewijsvoering rammelt.

Mishandelaar NS-conductrice hoort vonnis
Mishandelaar NS-conductrice hoort vonnis (Foto: ANP)