Rutte wil grotere rol bedrijven en burgers

Premier Mark Rutte heeft op de klimaattop in Parijs maandag gepleit voor een grotere rol voor het bedrijfsleven, consumenten, steden en maatschappelijke organisaties. "Klimaatbeleid kan alleen werken als het in de diepste wortels van onze samenleving en het gedrag van mensen doordringt."

In de Franse hoofdstad praten 195 landen over een verdrag om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. Nederland volgt in de onderhandelingen de lijn van de EU die in 2030 in totaal 40 procent minder uitstoot van kooldioxide (CO2) wil, dat is de belangrijkste oorzaak van de stijgende temperatuur.

Naast de maatschappelijke betrokkenheid is volgens de premier belangrijk dat landen nationale doelen voor reductie van de CO2-uitstoot vaststellen. Hij wil een juridisch bindend akkoord dat ook rekening houdt met de grote diversiteit van landen. "Het is belangrijk dat elk land naar vermogen bijdraagt."

Hij refereerde ook nog even kort aan de aanslagen die Parijs onlangs troffen. De top toont aan dat de lichten van de stad schitteren als nooit tevoren, aldus de premier.

Rutte wil grotere rol bedrijven en burgers
Rutte wil grotere rol bedrijven en burgers (Foto: ANP)