Poetin gaat Erdogan niet zien op klimaattop

De Russische president Vladimir Poetin is niet van plan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te ontmoeten op de internationale klimaattop in Parijs maandag. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin gezegd. Een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama is wel "waarschijnlijk".

Turkije haalde vorige week een Russisch gevechtsvliegtuig neer aan de grens met Syrië. De relatie tussen de twee landen staat sindsdien op scherp.

Turkije heeft laten weten geen excuses aan te bieden aan Rusland voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Turks-Syrische grens. Dat maakte de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag duidelijk in Brussel tijdens een bezoek aan de NAVO.

"Geen land kan van ons excuses vragen voor het doen van onze plicht'', zei hij. "Dit is de Turks-Syrische grens, van geen ander land'', voegde de premier toe.

De spanningen tussen Turkije en Rusland zijn zeer hoog opgelopen nadat vorige week een Russisch toestel werd neergeschoten door de Turken. Zij claimen dat het Russische vliegtuig na tig waarschuwingen in het Turkse luchtruim bleef. Rusland ontkent dit en noemde het neerhalen van het toestel een provocatie en eist dan ook excuses.

De verdediging van het Turkse luchtruim is "een recht, een plicht'' zei Davutoglu. Hij hoopt dat Rusland de aangekondigde economische sancties zal heroverwegen.

Poetin gaat Erdogan niet zien op klimaattop
Poetin gaat Erdogan niet zien op klimaattop (Foto: ANP)