Omstreden bekeuring ziekenvervoer geschrapt

Het Openbaar Ministerie schrapt een omstreden bekeuring die was opgelegd aan de familie Groenendijk uit Papendrecht. De familie werd beboet toen ze onder politiebegeleiding hun doodzieke dochter Anouk (17) naar het ziekenhuis brachten.

Het bericht over de bekeuring van 76 euro deed dit weekend veel stof opwaaien. De rolstoelbus waarin de zwaargehandicapte Anouk werd vervoerd, reed te snel langs een flitspaal op de Maasboulevard in Rotterdam. Dat gebeurde echter onder begeleiding van een ambulance met zwaailicht en een politiebusje met zwaailicht en sirene. De bus, met spoed op weg naar het Erasmus MC, werd bestuurd door een goedgetrainde ambulancebroeder. Omdat Anouk een hartslag van 250 had, was er sprake van een levensbedreigende situatie.

De familie van Anouk tekende bezwaar aan tegen de boete, maar dat was aanvankelijk zonder succes. 'In uw situatie is ervoor gekozen om de belangen van de overige weggebruikers zwaarder te laten wegen. Voor de officier van justitie is er geen aanleiding om de beschikking te vernietigen of de sanctie te verlagen', schreef de officier van justitie. Volgens vader Dennis een onbegrijpelijke redenering, omdat de politie alle kruisingen had afgezet, zodat de rolstoelbus snel kon passeren.

Het OM komt nu toch tot een ander oordeel, zo werd maandagochtend bekend. Het OM noemt de bekeuring van 76 euro nu 'een onjuiste beslissing'. 'De officier van justitie zal de boete matigen tot nul euro.'