Israël schort EU-rol in vredesproces op

Israël schort de contacten met instellingen van de Europese Unie die betrokken zijn bij het vredesproces met de Palestijnen op. Premier Benjamin Netanyahu heeft hiertoe besloten nu de EU is begonnen met etikettering van de export uit de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, aldus een ministeriële verklaring.

Netanyahu, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, droeg zijn ministerie op "een herbeoordeling te maken van de betrokkenheid van EU-organen bij alles dat is verbonden aan het diplomatieke proces", aldus de verklaring.

"In afwachting van deze herbeoordeling heeft de minister-president besloten alle diplomatieke contacten met de EU en haar vertegenwoordigers in deze zaak op te schorten."

De Europese Commissie had de etiketteringsplicht op 11 november bekendgemaakt. Consumenten in de EU moeten daarmee de mogelijkheid hebben producten van Israëlische kolonisten in de bezetten gebieden, zoals de Westelijke Jordaanoever, te kopen of juist bewust te boycotten. In Israël leidde dat tot heftige reacties. "De Europese Unie zou zich moeten schamen", zei Netanyahu.

Israël schort EU-rol in vredesproces op
Israël schort EU-rol in vredesproces op (Foto: ANP)