Bokser Klitschko na elf jaar verslagen, Fury wereldkampioen

De Britse bokser Tyson Fury heeft zaterdag voor een kleine sensatie gezorgd. De 27-jarige Fury onttroonde Wladimir Klitschko als wereldkampioen bij de zwaargewichten. De 39-jarige bokser uit Oekraïne moest zijn wereldtitels van de WBA, WBO, IBF en IBO afstaan aan zijn Britse uitdager. Voor 54.000 toeschouwers in Düsseldorf kwam een einde aan een periode van elf jaar waarin Klitschko ongeslagen bleef.

Het opzienbarende gevecht in de Duitse stad duurde twaalf rondes van drie minuten, zoals veel mensen vooraf hadden gedacht. De verwachting was dat Klitschko weliswaar zou winnen, maar dat er weinig verschil tussen de twee zou zitten. Dat bleek gedeeltelijk waar: de jury wees unaniem Fury aan als winnaar: 115-112, 115-112, 116-111. Het betekende voor Klitschko diens vierde nederlaag in 68 partijen, Fury is na 25 gevechten nog steeds ongeslagen.

De Oekraïense boksheld, bijgenaamd Dr. Steelhammer vanwege zijn gevreesde rechterarm, had grote moeite met zijn provocerende en onorthodox boksende opponent. Fury dartelde en danste om Klitschko heen, soms zelfs met beide handen heel uitdagend achter zijn 2,06 meter lange lijf. De Britse uitdager ging ook mentaal het gevecht aan zijn illustere tegenstander, die 8 centimeter kleiner is. Fury praatte tijdens de eerste rondes tegen Klitschko en leek de Oekraïner soms zelfs uit te lachen. De zo lang ongeslagen wereldkampioen wist zich geen raad met de strijdwijze van de Brit, die in de loop van de partij steeds brutaler werd en meer tikken uitdeelde.

Klitschko wist geen antwoord te bedenken op de tactiek van Fury. Zonder overtuiging probeerde hij wel gaten te vinden in de dekking van de Brit, maar die gaf geen krimp. Met zijn lange armen hield hij Klitschko op afstand. En als het even lastig werd, legde Fury die armen als tentakels om het lijf van de steeds vermoeider wordende wereldkampioen.

De vertwijfeling sloeg zichtbaar toe bij Klitschko, terwijl het vertrouwen van Fury met de ronde groeide. Langs de ring probeerde Vitaly Klitschko, tegenwoordig burgemeester van Kiev, zijn vijf jaar jongere broer moed in te praten. Het hielp allemaal niet. Alleen in de laatste ronde deelde Klitschko een paar klappen uit. De jury was unaniem en koos Fury als winnaar.

Bokser Fury onttroont wereldkampioen Klitsjko
Bokser Fury onttroont wereldkampioen Klitschko (Foto: ANP)