Protest Chicago na video schietende agent

Het is weer raak in Amerika. Honderden mensen zijn dinsdagavond in de Amerikaanse stad Chicago de straat opgegaan nadat de politie een video verspreidde waarop te zien is hoe een blanke politieman in oktober 2014 een zwarte jongen neerknalt. De video kwam een paar uur nadat de agent voor het eerst voor de rechter verscheen. Hij wordt beschuldigd van moord en mag voorlopig niet op borgtocht vrijkomen.

De gepubliceerde video is gemaakt met een camera in een politieauto. Volgens de aanklagers werd de 17-jarige Laquan McDonald zestien keer geraakt door kogels uit het wapen van agent Jason van Dyke. Die stelt dat zijn daad terecht is, omdat hij zich bedreigd voelde. De jongen zou een mes bij zich hebben gehad en drugs hebben gebruikt.

Kort nadat de beelden op een politiewebsite werden geplaatst, raakte de site vanwege de grote interesse overbelast.

Chicago had zich voorbereid op protesten, die vreedzaam lijken te verlopen. Betogers scanderen leuzen als "zestien kogels, zestien kogels!". De gemeente Chicago sprak vooraf met vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap in de stad. Burgemeester Emmanuel riep inwoners op kalm te blijven.

Chicago heeft de familie van Laquan omgerekend 4,6 miljoen euro schadevergoeding betaald.

Bekijk beelden hieronder. Op 5:32 schieten agenten de jongen neer. Let op, de beelden kunnen als schokken worden ervaren.

Protest Chicago na video schietende agent
Protest Chicago na video schietende agent (Foto: ANP)