Nieuw wapen tegen IS: Rick Astley

Zanger Rick Astley is trending topic op Twitter. Niet omdat hij dood is, ook niet omdat hij een nieuwe plaat uit heeft, maar vanwege een actie van hackerscollectief Anonymous. Astley is het nieuwste wapen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zo schrijft het AD.

Anonymous heeft een redelijk geniale actie bedacht om de popmuziekhatende jihadisten dwars te zitten. De haatbaarden worden op Twitter nu systematisch bestookt met Never Gonna Give You Up, de wereldberoemde culthit van Rick Astley uit 1987. De hackers reageren daarmee op de terreuraanslagen in Parijs, die door IS zijn opgeëist. De jihadisten sloegen onder meer toe bij een concert van de Eagles of Death Metal in Parijs.

Anonymous heeft alle hashtags getraceerd die IS en aanverwante organisaties op Twitter gebruiken. De bedoeling is om volgers van deze hashtags mateloos te irriteren met het vrolijke liedje van Astley. Tegelijkertijd helpen de 'Rickrolls' om het communicatienetwerk van IS te ontregelen.

Niet iedereen is blij met de actie. Veiligheidsdiensten zouden er last van kunnen hebben wanneer bepaalde accounts die nu worden gevolgd verdwijnen of 'ondergronds' gaan. Het is ook de vraag of Rick Astley er blij mee is. Komend voorjaar staat een nieuwe toernee van de zanger gepland. Bekijk hieronder een mash-up van Astleys grote hit met Smells Like Teen Spirit van Nirvana.

Rick Astley
Rick Astley in de jaren 80.