Jarig Metropole Orkest op alle radiozenders

Het is woensdag 25 november precies zeventig jaar geleden dat het Metropole Orkest voor het eerst was te horen op de Nederlandse radio. Daarom zullen vrijwel alle Nederlandse radiozenders die avond een opname uitzenden, de meeste om 20.15 uur, het exacte tijdstip van de eerste uitzending in 1945.

Directeur Marc Altink van het befaamde Nederlandse pop- en jazzorkest is er vereerd mee. "Het mooie is dat juist dit orkest op vrijwel alle zenders te horen is: van de jingles van 'Langs de Lijn' en 'Met het oog op morgen' op NPO Radio 1 tot aan de orkestrale remix van 'This is What it Feels Like' op Radio 538. Zoals het er nu naar uitziet doen onder meer NPO Radio 1, 2, 3, 4, 5, en 6 mee, maar ook Radio 538, Sublime FM, Radio 10 en 100% NL.

Het Metropole Orkest speelt jazz, pop, chansons, musicals en filmmuziek, in grote en kleine zalen maar ook op festivals, zoals het North Sea Jazz en Lowlands. Het werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen en begeleidde grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Brian Eno, Stan Getz, maar ook hedendaagse muzikanten, bijvoorbeeld Gregory Porter.

Het orkest ontstond in 1945 en is opgericht om het volk zo net na de oorlog 'hoop en vertier' te bieden. Tot 2012 is het orkest gefinancierd uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt het voor een groot deel zelf voor zijn inkomsten.

Jarig Metropole Orkest op alle radiozenders
Jarig Metropole Orkest op alle radiozenders (Foto: BuzzE)