Suriname viert 40 jaar zelfstandigheid sober

De viering in Suriname van 40 jaar onafhankelijkheid van Nederland op 25 november had eigenlijk een groot feest moeten worden. Maar vanwege de economische crisis in Suriname heeft president Desi Bouterse besloten er een sobere herdenking van te maken.

Dat betekent onder meer geen grote ontvangsten voor buitenlandse staatshoofden, zij zijn niet uitgenodigd. Zelfs vanuit Nederland, het voormalige moederland, komt niemand. Wel zal de Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman donderdag aanwezig zijn tijdens de speciale parlementsvergadering en de militaire parade.

Sinds Noorman in 2013 aantrad is de relatie met de oud-kolonie weer in rustig vaarwater gekomen. Nederland is weliswaar nog steeds niet blij dat de voor drugshandel veroordeelde Bouterse de baas is in Suriname, maar vanwege de 'historische, culturele en maatschappelijke banden'wil Nederland toch een 'sterke en betrokken' relatie met Suriname behouden, aldus het officiële standpunt van de regering.

Surineds
Dat die band tussen de landen stevig is blijkt uit het groeiend aantal Nederlanders van Surinaamse afkomst, (Surineds), dat terugkeert naar Suriname. Waren dat tot ongeveer 5 jaar geleden vooral gepensioneerden, de laatste tijd beproeven ook steeds meer jongeren hun geluk in Suriname. Een van hen is Melvin Amelo (39) die samen met zijn vrouw en twee kinderen eind 2012 de sprong waagde.

"De gemiddelde Surinamer heeft de drang om terug te gaan, en wij dus ook. Suriname ontwikkelt zich steeds meer en in Nederland wordt het steeds moeilijker, dus is het voor steeds meer Surineds een optie", vertelt Amelo, die inmiddels met succes een schoenen- annex haarproductenwinkel runt. "We hebben nog geen dag spijt gehad. Het leven is hier toch een stuk vrijer. Dat komt onder andere door het lekkere weer, we leven hier veel meer buiten waardoor het ontmoeten van mensen makkelijker gaat."

Ook Dennis Lapar, die Surinaamse remigranten begeleidt, krijgt steeds meer bezoekers op zijn bijeenkomsten. Naast de hogere kwaliteit van leven hopen ze ook op een goedkoper leven in Suriname. "Ze kunnen hier steeds minder rond komen van hun pensioen. In Suriname kunnen ze meer met hun euro's doen, zeker als ze ook al een huis daar hebben", weet Lapar.

Suriname viert 40 jaar zelfstandigheid sober
Suriname viert 40 jaar zelfstandigheid sober (Foto: ANP)