Chatten met een jihadi, helaas... net te laat

Fok!kers en mensen met een leven hebben dé kans gemist om even lekker te chatten met een heuse 'Nederlandse' haatbaard die zich bij de jongetjes en meisjes van IS heeft aangesloten. Via Tumblr konden nieuwsgierigen alles dat ze ooit wilden weten over de 'kleine' jihad (maar misschien was je altijd te bang om ernaar te vragen).

Zijn naam is Israfil Yilmaz. Een Nederlander van Turkse afkomst. Israfil is opgeleid binnen de Koninklijke Landmacht en weet dus wel van wanten. In 2012 vertrok hij naar Syrië omdat hij Assad zat was. In den beginne trainde hij daar diverse groepen die tegen de dictator strijden. Na getuige te zijn geweest van een Amerikaans bombardement echter, was voor hem de maat vol. Hij sloot zich aan bij de reliegekkies van IS.

Vanuit de terreurgroep zocht de kersverse jihadi contact met Nederlandstaligen. Hoewel dit wellicht een beetje dubieus te noemen is: de koppensnijders staan nogal ambivalent tegenover westerse technologie. De vrouw van Israfil bijvoorbeeld, moest haar iPhone inleveren. Het gebruik van Twitter, Facebook, Tumblr en andere geweldige uitvindingen uit de Arabische wereld, is in feite wel haram, maar als ze voor de 'juiste' doeleinden gebruikt worden, dan wordt het oogluikend toegestaan.

Dit gaf de voormalige Nederlandse militair de mogelijkheid om af en toe een Q&A-sessie te doen met medemohammedanen en zelfs kaffirs konden een gesprek met hem beginnen. Dat ging niet helemaal van het leien dakje; zijn accounts op Twitter en Instagram werden regelmatig verwijderd. Tot voor kort ging de communicatie via Tumblr, maar ook die waren helaas intolerant.

Hieruit kwam een beeld naar voren van een gelukkig man. Israfil voelt zich geheel op zijn plaats in het kalifaat. Hij is er naar eigen zeggen niet alleen gelukkig, maar voelt zich zelfs 'gezegend en vereerd' om daar te mogen leven samen met zijn gezin.

De mediageile jihadi komt over als een toffe gast, maar was ook wel weer enthousiast over zijn eerste onthoofding, die uiteraard ook online gegooid werd.

De mening van Yilmaz, zoals die naar buiten komt aan de hand van zijn gesprekken op de sociale media, liegt er niet om. Zo vindt hij dat homo's van een hoog gebouw gegooid moeten worden en verdedigde hij de geïnstitutionaliseerde slavernij van Yazidi-vrouwen binnen het kalifaat. Ook over de aanslagen in Parijs liet hij niets aan onduidelijkheid over: hij noemde dat een gelegitimeerde reactie op de acties van het Franse leger tegen IS.

Volgens deskundigen is dergelijke propaganda moeilijk te weren van het internet. Het is dweilen met de kraan open. Waar aan de ene kant accounts worden verwijderd en meningen worden weggehaald, worden aan de andere kant weer nieuwe kanalen aangeboord.

De AIVD schat dat er zo'n 140 'Nederlanders' zich hebben aangesloten bij groepen als IS.