Twee daders Parijs reisden via Griekenland

Van twee mannen die zichzelf vrijdag opbliezen buiten het Stade de France in Parijs zijn in oktober in Griekenland vingerafdrukken opgenomen nadat ze daar als vluchtelingen waren aangekomen. Dat heeft de aanklager in Parijs vrijdag in een verklaring laten weten.

Een van de zelfmoordterroristen was geïdentificeerd door een Syrisch paspoort dat bij zijn lichaam was gevonden, al was niet duidelijk of het om een echt reisdocument ging of een die was gestolen. Persbureau Reuters meldde dinsdag dat de paspoorthouder, die met 198 anderen op 3 oktober vanuit Turkije in Griekenland was aangekomen, met iemand door Griekenland zou zijn gereisd.

Eerder deze week werd al bekend dat van één zelfmoordterrorist vingerafdrukken waren afgenomen in Griekenland, omdat hij dat land als vluchteling was binnengekomen.

Onrust stoken
De zogenaamde Islamitische Staat had enige tijd geleden al gedreigd terroristen met de vluchtelingenstroom mee naar Europa te zullen sturen. Bij de eerdergenoemde terrorist, een EU-ingezetene en ex-Syriëganger, gebeurde dit vermoedelijk om detectie bij de reguliere grenscontrole te ontlopen.

Maar de terreurorganisatie heeft ook aangegeven in Europa onrust te willen stoken over de vluchtelingencrisis, en tussen moslims en niet-moslims. Mogelijk rekende IS er dus op dat de zelfmoordterroristen als 'vluchtelingen' zouden worden geïdentificeerd.   

Twee daders Parijs reisden via Griekenland
Twee daders Parijs reisden via Griekenland (Foto: ANP)