Ekdom: Top 2000 spannend om te doen

Gerard Ekdom vindt het 'een eer' dat hij dit jaar een van de presentatoren van de Top 2000 op Radio 2 is. "Het is leuk en heel spannend om te doen", zegt hij tegen BuzzE. "Spannend omdat het iets nieuws voor mij is, ik heb het niet eerder gedaan."

De dj, die eerder dit jaar van 3FM overstapte naar Radio 2, zegt een trouwe luisteraar te zijn van de Top 2000, die elk jaar tussen kerst en oud en nieuw te horen is. "Het mooie van de Top 2000 is dat hij wordt uitgezonden in een tijd dat iedereen in een nostalgische bui is", zegt Ekdom. "Je kijkt terug op het jaar. Daar hoort prachtige muziek bij met mooie verhalen. Alles komt dan bij elkaar."

Bij de lijst, die sinds 1999 bestaat, draait volgens Ekdom alles om de eenvoud. "Het gaat om die 2000 liedjes die door de luisteraars gekozen zijn. Het is iets van het hele land, het hele volk en van alle leeftijden. Iedereen mag stemmen, dat maakt het heel bijzonder."

Ondergeschikt
Ekdom neemt de vroege ochtend voor zijn rekening, van 06.00 tot 09.00 uur. Hij is daarmee op dezelfde tijd geprogrammeerd als zijn reguliere ochtendshow. "Dat is goed voor de herkenbaarheid. Ik vind het prima, want ik zit toch al in het ritme van de ochtend", zegt hij.

Maar het wordt volgens Ekdom wel heel anders dan zijn eigen show. "Bij de Top 2000 ben je als dj ondergeschikt aan de liedjes. De muziek spreekt en jij bent degene die het kan inschilderen. Het is een andere vorm, maar wel heel leuk. Muzikaal gezien is het heel afwisselend, je kunt binnen één uur gaan van John Mayer naar Avicii en dan naar The Beatles. Het beste uit vijftig jaar popmuziek volgens de luisteraars."

Toch ziet hij wel ruimte voor een eigen inbreng. "Ik weet veel over de liedjes. Die kennis deel ik met de luisteraars, in combinatie met hun persoonlijke verhalen. Het wordt volgens mij een mooie mengelmoes."

Ekdom: Top 2000 spannend om te doen
Ekdom: Top 2000 spannend om te doen (Foto: BuzzE)