Senegal verbiedt boerka vanwege terrorisme

Niet alleen in Europa neemt de angst voor moslimextremisme en terrorisme toe, ook in Afrika is dat het geval. De overheid van Senegal verbiedt vrouwen om die reden het dragen van een boerka. Het West-Afrikaanse land volgt daarmee het voorbeeld van Tsjaad en Kameroen, meldt Het Laatste Nieuws.

Abdoulaye Daouda, de Senegalese minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat de beslissing een kwestie van nationale veiligheid is. De overheid wil vermijden dat terroristen de boerka, die enkel de ogen onbedekt laat, kunnen dragen als vermomming. Senegal, waar 92 procent van de bevolking moslim is, kende de afgelopen tijd geen terorristische aanvallen. Maar de overheid is bang dat extremistische groep Boko Haram vanuit Nigeria haar territorium wil uitbreiden.

In Kameroen en Tsjaad is het verbod tot dusver redelijk efficiënt, hoewel niet iedereen de nieuwe regels respecteert. In Tsjaad vond bovendien een terreurdaad plaats waarbij twee zelfmoordterroristen zich opzettelijk in boerka's hulden. Ze trokken zo de aandacht van de politie en hierdoor kwamen er bij de aanslag meerdere agenten om het leven.

In Senegal arresteerde de politie deze maand nog vijf mensen die ervan verdacht worden dat ze banden hebben met Boko Haram. Het boerkaverbod zorgt in Senegal voor gemengde reacties.

Boerka's
Senegal verbiedt het dragen van boerka's.