Intocht Sinterklaas wederom onder protest

Over een paar nachtjes zet Sinterklaas voet aan wal in Meppel. De Drentse stad is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn schare pieten. Ook dit keer speelt de discussie over Zwarte Piet een rol bij het evenement en komen tegenstanders van het donkergekleurde hulpje van de sint langs de route demonstreren.

Hoeveel betogers er precies komen, is onduidelijk. Organisator Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil hierover vooraf geen mededelingen doen. De gemeente houdt rekening met enkele tientallen. Het protest vindt plaats langs de route. KOZP geeft aan een "vreedzaam protest" te willen voeren, al zal dit volgens een woordvoerder niet in stilte zijn. De actie bij de landelijke intocht in Gouda vorig jaar leidde tot negentig arrestaties, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

De demonstranten vinden het hulpje van Sinterklaas een racistische karikatuur. Het uiterlijk van de pieten werd vorig jaar al enigszins aangepast als gevolg van de discussie. Zo waren er in het Sinterklaasjournaal ook pieten te zien met andere kleuren en Gouda kwam zelf met kaas- en stroopwafelpieten. De schoorsteenpiet, voorzien van enkele roetvegen op het gezicht, werd vorig jaar geïntroduceerd in Amsterdam en zal nu volop te zien zijn in Meppel, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Of het Sinterklaasjournaal dit jaar ook weer inspeelt op de discussie is nog niet duidelijk. In de eerste uitzending maandagavond waren de pieten nog donkergekleurd.

Het is voor het eerst dat de landelijke intocht in Drenthe plaatsvindt en Meppel heeft voor het evenement 100.000 euro gekregen van de provincie. De aankomst is ook dit keer weer te zien op televisie, op NPO 3. Net als voorgaande jaren neemt Dieuwertje Blok de presentatie voor haar rekening. Verslaggever Jeroen Kramer staat haar vanaf de kade bij.

De intocht van de goedheiligman is sinds 1952 een jaarlijks evenement dat op televisie is te zien. Vanaf dat moment mogen de kinderen in ons land officieel hun schoen zetten.

Intocht Sinterklaas wederom onder protest
Intocht Sinterklaas wederom onder protest (Foto: BuzzE)