CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek

Arie Slob stopt als partijleider van de ChristenUnie (CU). Dat zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad dat dinsdag is gepubliceerd. Slob vindt het 'na veertien jaar topsport' tijd voor iets anders.

'Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen', vertelt de vertrekkend partijleider aan het ND. Slob zou per 1 december willen vertrekken uit de Tweede Kamer, maar legt volgens de krant dinsdag het fractievoorzitterschap al neer. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers.

Emotie
Volgens Slob leidde het nieuws over zijn vertrek tot de nodige emotie in de fractie. 'Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid', aldus de politicus.

Slob is al lang actief in de politiek. Hij was van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad in Zwolle voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die opgingen in de ChristenUnie. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Gert Schutte.

Nieuwe baan
Uiteindelijk mocht Slob twee keer aantreden als fractievoorzitter van de CU. Zo nam hij in 2007 het stokje over van André Rouvoet, die minister werd in het kabinet Balkenende-IV, waaraan de ChristenUnie deelnam. Rouvoet keerde na de verkiezingen van 2010 terug als partijleider en werd een jaar later bij zijn vertrek opnieuw vervangen door Slob.

Slob heeft volgens de krant een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Hij gaat in 2016 aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). De vrijgekomen zetel van Slob in de Tweede Kamer wordt ingenomen door Eppo Bruins.

CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek
CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek (Foto: ANP)