Sportminister Rusland over dopingrapport: "Niks onverwachts"

In de sportwereld gaat het maandag eigenlijk alleen maar over het doping- en corruptierapport van wereldantidopingorganisatie WADA. Het gaat daarin vooral over Rusland, maar juist de Russische minister van sport vind het allemaal wel meevallen. 

"Er staat niks nieuws in, geen nieuwe feiten of uitspraken, geen nieuwe conclusies en niks wat we niet verwacht hadden", aldus Vitaly Mutko over het wel degelijk vernietigende rapport. Zo bleek dat de directeur van het WADA-lab in Moskou meer dan 1400 bloed- en urinemonsters heeft vernietigd, maar volgens Mutko was dat gewoon de bedoeling. "Zulke stalen moeten een bepaalde tijd bewaard worden en na die tijd worden ze vernietigd. Het is overigens nonsens om stalen tien jaar lang te bewaren. Neem een monster af, doe een test en dan mag het vernietigd worden, zo zou de hele wereld er mee om moeten gaan", zegt Mutko.

"Ik vind het vreemd om de aantijgingen richting het lab in Moskou te horen. Tijdens het WK zwemmen in Kazan werd er nog vol lof over gesproken dit jaar." Ook kan Mutko zich niet vinden in de beschuldigingen in het rapport over de betrokkenheid van zijn ministerie bij systematische doping. "In het rapport staat dat ze geen bewijs hebben, maar dat ze op basis van hun informatie toch denken dat wij een grote invloed hebben in deze gang van zaken. Wat is dat nou voor onzinbeschuldiging?" foetert de Rus.