'Geheime politie betrokken bij systematische doping Rusland'

Volgens het rapport van wereldantidopingorganisatie WADA is de Russische geheime politie FBS betrokken bij systematische doping in Rusland. Volgens de commissie was er sprake van 'directe intimidatie en bemoeienis' door de Russische staat en FBS-agenten bij het door WADA geaccrediteerde dopinglab in Moskou.

Volgens de commissie gaat het onder meer om directe bedreigingen richting officials die dopingtesten af moeten nemen en zelfs de families daarvan. Vertegenwoordigers en agenten van de geheime politie brachten regelmatig een bezoek aan het lab in Moskou, waarbij wekelijks 'discussies' gevoerd werden met de directeur van het lab en de agenten. Het rapport vermeldt daarbij dat alleen deze bezoekjes al zorgen voor een duidelijke aantasting van de onpartijdigheid en integriteit van het laboratorium. 

"Het lab in Moskou is niet onafhankelijk van de Russische antidopingorganisatie RUSADA of het ministerie van sport. Elke vorm van integriteit is zeer sterk aangetast door de aanwezigheid van FSB-agenten tijdens de Olympische Spelen in Sochi in 2014. De aanwezigheid van de agenten in Moskou en het tijdelijke lab in Sochi zorgde voor een sfeer van intimidatie tijdens het hele proces en voor alle aanwezige medewerkers. Ook steunt dit de beschuldigingen dat de Russische staat grote invloed heeft in dergelijke zaken."