D-Day in atletiekwereld: "Groter dan FIFA-schandaal"

De atletiekwereld wacht maandag met grote spanning het rapport van wereldantidopingbond WADA over corruptie en doping in de atletiek af. Het onderzoek richt zich vooral op mogelijk systematische doping in Rusland, maar heeft zich inmiddels ook uitgebreid naar corruptie tot in de allerhoogste regionen van wereldatletiekbond IAAF.

Het begon in december vorig jaar met een documentaire van de Duitse zender ARD, waarin journalist Hajo Seppelt meerdere Russische atleten, coaches en andere betrokkenen interviewde. De grote lijn van de documentaire was dat er in Rusland op systematische schaal aan doping gedaan wordt, gestuurd vanuit onder meer de atletiekbond en ogenschijnlijk zelfs de regering en onder het tapijt geveegd met hulp van de Russische antidopingorganisatie. De onthullingen hebben inmiddels geleid tot een soort ontmanteling van de Russische atletiek, met het ontslag van vele topstukken en schorsingen voor vele atleten, waaronder olympisch medaillewinnaars. Het was dan ook niet verrassend dat Rusland afgelopen zomer op het WK atletiek in Beijing een van de slechtste resultaten ooit haalde en slechts als negende eindigde op de medaillespiegel.

Een onafhankelijke commisie van WADA, aangevoerd door oud-president Dick Pound, heeft sindsdien onderzoek gedaan naar de aantijgingen aan het adres van Rusland. Daar kwam in de loop van het onderzoek echter nog meer bij, want afgelopen week was er de arrestatie van Lamine Diack, tot augustus president van de IAAF. Hij zou smeergeld hebben aangenomen om positieve dopingtests te verdoezelen en daarbij ging het naar verluidt niet alleen om Russen: de Turkse Asli Caki Alptekin zou van Papa Massata Diack - zoon van - te horen hebben gekregen dat een half miljoen dollar ervoor zou zorgen dat een dopingonderzoek tegen haar gestopt werd. Alptekin betaalde niet en raakte haar gouden medaille van de 1500 meter op de Spelen van 2012 kwijt.

Diack junior werd niet gearresteerd door de Franse autoriteiten, maar alleen omdat hij niet in Frankrijk was. Naast senior werden ook Habib Cissé - juridisch adviseur van de IAAF - en Gabriel Dollé opgepakt. Laatstgenoemde was nota bene jarenlang voorzitter van de anti-dopingeenheid van de IAAF en zou eveneens smeergeld hebben aangenomen. Het mag geen verrassing heten dat een aantal Russen hier ook een rol in zouden hebben gespeeld. Daaronder valt Valentin Balakhnichev, tot aan het schandaal de voorzitter van de Russische atletiekbond en hooggeplaatst IAAF-lid. Ondanks alle onderzoeken mocht hij tijdens het afgelopen WK overigens vreemd genoeg wél medailles uitreiken.

Naast Dick Pound hebben ook Gunter Younger en Richard McLaren plaats gehad in de onafhankelijke WADA-commissie. McLaren kwam in de afgelopen dagen alvast met een eerste statement en daaruit blijkt dat het meer is dan gewoon een onderzoek waar weinig mee zal gebeuren: "Dit rapport wordt een echte game-changer voor de sport", aldus de Canadees. "Bij de FIFA had je een stel oude mannen die een flinke som extra geld in hun zakken stopten. Hier hebben we mogelijk te maken met een stel oude mannen die een flinke som extra geld in hun zakken stopten - onder meer via afpersing - maar daarnaast ook nog hebben gezorgd voor daadwerkelijk andere resultaten dan we normaal hadden gehad in de allergrootste wedstrijden. Dit is een hele andere schaal van grootte wat corruptie betreft vergeleken met de FIFA."

Wat het resultaat precies gaat zijn is uiteraard nog niet bekend, maar het zou zomaar kunnen dat Rusland voorlopig uit de internationale atletiek geweerd gaat worden. Ook zou het onder meer het WK atletiek voor junioren in 2016 kwijt kunnen raken - Kazan heeft dat toegewezen gekregen - en bestaat de kans dat grote snelwandelevenementen niet meer in Rusland gehouden mogen worden.

WADA zal het meer dan driehonderd pagina's tellende rapport maandag om 15.00 uur Nederlandse tijd publiceren.