Zandvoort onderzoekt terugkeer Formule 1

Zandvoort zou graag de Formule 1 terughalen naar de badplaats. Op initiatief van de VVD-fractie gaat de gemeente onderzoeken of het haalbaar is. "Iedereen is er enthousiast over, ook de wethouder. Ik denk dat we het gezamenlijk moeten aanpakken, overheden en bedrijfsleven in de regio. Het feit dat Max Verstappen het zo goed doet, is een positief signaal", aldus fractievoorzitter Jerry Kramer. Een motie van zijn partij werd donderdag unaniem aangenomen in de gemeenteraad.

De laatste Grand Prix van Nederland op het circuit in de Zandvoortse duinen was in 1985. Niki Lauda won. "Het is een historisch circuit, het zou toch mooi zijn als we weer op de kalender kunnen komen. Ik realiseer me dat het tientallen miljoenen euro's kost om de Formule 1 terug te halen, maar we moeten zeker de mogelijkheden onderzoeken."

Gezien de hoge kosten denkt Kramer aan een uitwisseling met andere historische circuits in Europa. "Ik hoorde Bernie Ecclestone, de baas van de Formule 1, onlangs zeggen; we zijn liever in Sochi dan in Zandvoort. Die uitspraak 'triggerde' mij, waarom niet én in Sochi én in Zandvoort. Je zou bijvoorbeeld eens in de vijf jaar de race in Zandvoort kunnen houden en dan de andere jaren op andere circuits", licht Kramer zijn ideeën toe.

Een woordvoerder van Circuit Park Zandvoort reageert enthousiast. "Een overwinning van Max Verstappen op ons circuit zou toch fantastisch zijn. Het zou mooi zijn als we samen de schouders eronder zetten. Wij willen wel, maar we kunnen die entreekosten van tientallen miljoenen euro's niet in ons eentje opbrengen. Daarvoor is de steun van commerciële partijen onontbeerlijk."

Het circuit kan de organisatie zeker aan, zegt de woordvoerder. "We hebben bij onze investeringen in de jaren 90 rekening gehouden met een eventuele terugkeer van de Formule 1. We beschikken nog steeds over een testlicentie en met enkele bouwkundige aanpassingen is het circuit Formule 1-waardig. Ook de stroom aan toeschouwers kunnen we aan, dat hebben we in het verleden bewezen."

Zandvoort onderzoekt terugkeer Formule 1
Zandvoort onderzoekt terugkeer Formule 1 (Foto: ANP)