Werk FIOD bemoeilijkt door clouddiensten

Het werk van de FIOD wordt bemoeilijkt door het opslaan van data in de cloud. Vroeger was het zo dat data meestal lokaal werden opgeslagen, maar tegenwoordig maken bedrijven en particulieren steeds meer gebruik van clouddiensten. Gegevens worden daarbij opgeslagen op externe servers. Als gegevensdragers zoals computers in beslag worden genomen, levert dat problemen op: de data zijn dan niet fysiek meer aanwezig op de in beslag genomen apparaten.

"Het achterhalen van feiten kan moeilijker en complexer zijn wanneer er gebruik wordt gemaakt van clouddiensten", zegt een FIOD-woordvoerster hierover. Onderzoeken kunnen daardoor vertraging oplopen, omdat de toegang tot de gegevens in de cloud juridisch geregeld moet worden en dat kost extra tijd. Hoe vaak dat gebeurt, kan de FIOD niet zeggen.

"Het achterhalen van de informatie lukt uiteindelijk vaak wel, maar het is dan een stuk complexer omdat dat juridisch en technisch ingewikkeld is", aldus de woordvoerster.

Het komt volgens de FIOD zelden voor dat op in beslag genomen computers helemaal geen bruikbare informatie wordt aangetroffen. Wel bestaat de kans dat de data alsnog gewist worden uit de cloud, omdat het verrassingseffect van een inval weg is. "Maar in de praktijk is vaak gebleken dat de gewiste data uiteindelijk toch te achterhalen zijn."

Werk FIOD bemoeilijkt door clouddiensten
Werk FIOD bemoeilijkt door clouddiensten (Foto: ANP)