Grote actie tegen mensensmokkelaars Duitsland

De Duitse politie heeft woensdag een grote actie uitgevoerd tegen mensensmokkelaars. Honderden politiemensen deden invallen op 24 plaatsen in drie deelstaten. In Essen is een 24-jarige verdachte aangehouden. Hij zou internationale contacten hebben gebruikt om aan valse paspoorten te komen.

De actie was gericht op een internationaal opererende smokkelorganisatie, aldus Duitse media woensdag. Het onderzoek richt zich voornamelijk op 17 smokkelaars die veel ontheemden naar Duitsland zouden hebben gebracht. De verdachten zouden per persoon 10.000 euro hebben gekregen om mensen het land binnen te krijgen. Dit gebeurde veelal per vliegtuig.

Bij de invallen werden ook een aantal machetes, zwaarden, messen, munitie voor pistolen, een laser voor een geweer, verschillende ID- en paspoorten, belastingvrije tabak en diverse dozen met namaak designerstof gevonden.

De Duitse geheime dienst heeft eerder gewaarschuwd voor criminelen die Afghanen voor veel geld naar Duitsland brengen.

De invallen waren vooral op adressen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen maar ook in Nedersaksen en Baden-Württemberg. In totaal waren zo'n vijfhonderd politiemensen bij de acties betrokken.

Grote actie tegen mensensmokkelaars Duitsland
Grote actie tegen mensensmokkelaars Duitsland (Foto: ANP)