Steenbergen wil 200 tot 300 vluchtelingen

Het college van Steenbergen wil in de gemeente twee- tot driehonderd vluchtelingen opvangen, voornamelijk bestaande uit gezinnen, voor de duur van twee jaar en op meerdere locaties. De gemeente houdt maandag een raadsvergadering over de opvang van asielzoekers in de gemeente.

In Steenbergen is veel gedoe over de mogelijke komst van asielzoekers naar de gemeente. Een informatiebijeenkomst over de kwestie verliep onrustig en grimmig toen voor- en tegenstanders van de vluchtelingenopvang lijnrecht tegenover elkaar bleken te staan. De meesten van de ongeveer twintig sprekers bij die bijeenkomst waren tegen en voerden allerlei argumenten aan. Geregeld klonk applaus en werd uit de zaal 'vol is vol' of 'azc nee' gescandeerd. Een vrouw die wel mogelijkheden zag, werd uitgejoeld en met kwetsende uitspraken geconfronteerd.

De burgemeester en wethouders van Steenbergen schrijven aan de raad te opteren door deze manier van opvangen 'vanuit humanitaire overwegen en onze verantwoordelijkheid ook voor deze nationale problematiek niet uit de weg gaande'. Volgens het gemeentebestuur gaat het met dit aantal om ongeveer 1 procent van de bevolkingspopulatie van Steenbergen.

Nog geen officieel verzoek
De mogelijke opvang van vluchtelingen is het enige punt op de agenda van de 'oordeelvormende vergadering' zoals de gemeente dat noemt. Er zijn 120 plaatsen beschikbaar voor publiek en insprekers, die zich van te voren moeten aanmelden. Volgens een woordvoerster van de gemeente zullen er 'iets meer beveiligers zijn dan anders, omdat er meer mensen worden verwacht dan anders'.

De gemeente Steenbergen heeft trouwens nog geen officieel verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ontvangen voor het realiseren van een azc of anderszins voor een opvanglocatie. Het college vindt het echter wenselijk alvast een standpunt in te nemen over het onderwerp.

Steenbergen wil 200 tot 300 vluchtelingen
Steenbergen wil 200 tot 300 vluchtelingen (Foto: ANP)