FC Utrecht klaar met deel fanatieke aanhang

Wilco van Schaik, directeur van FC Utrecht, is helemaal klaar met een deel van de fanatieke aanhang van zijn club. Fans op de Bunnikside lieten zich zondag tijdens het thuisduel met FC Twente opnieuw van hun slechte kant zien. Op het moment dat Thomas Agyepong, een Ghanese speler van de tegenstander uit Enschede, op de grond lag met een blessure zongen ze: "ik heb geen bananen vandaag".

"Wij gaan dit incident niet bagatelliseren", zegt Van Schaik op de site van FC Utrecht over de racistische spreekkoren. "We willen het juist publiekelijk en nadrukkelijk benoemen en één glasheldere boodschap meegeven: wij zijn hier echt hé-lé-máál klaar mee. En met wij spreken we ook over ons publiek dat zich tegen dit spreekkoor liet horen." Van Schaik wil in kaart brengen wie de spreekkoren zongen. "We hebben onze buik vol van die randfiguren die elke keer proberen een mooie voetbalmiddag te verpesten."

Supporters op de Bunnikside zongen vorig seizoen antisemitische liederen tijdens een thuisduel met Ajax. De KNVB bestrafte dat met een boete van 10.000 euro en oordeelde dat de Bunnikside op 13 december leeg moet blijven als Ajax weer op bezoek komt. FC Utrecht besloot vervolgens dat fans van de Bunnikside het duel met de rivaal uit Amsterdam wel op andere tribunes mogen bekijken. Burgemeester Van Zanen van Utrecht maakte vorige week bekend dat fans van Ajax volgende maand niet welkom zijn in de Galgenwaard.

Ajax is erg ontstemd over die maatregel. "Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen", reageerde Ajax-directeur Jeroen Slop.

FC Utrecht klaar met deel fanatieke aanhang
FC Utrecht klaar met deel fanatieke aanhang (Foto: ANP)