Rutte: je kunt zo weg zijn in deze baan

'In dit vak kun je letterlijk over een uur weg zijn. Je moet altijd je koffer klaar hebben staan.' Dat zei premier Mark Rutte vrijdag naar aanleiding van het vertrek van staatssecretaris Wilma Mansveld deze week.

'In dit vak kan het ook zijn dat ik vanavond weg ben, door iets wat zich vanmiddag voordoet wat ik op dit moment niet weet, maar waardoor mijn post onhoudbaar is', zegt Rutte. Het is nu eenmaal zo met een baan in de politiek, vindt de premier. 'Er kunnen allerlei redenen zijn, maar het komt voor dat mensen echt politiek struikelen. Ik vind dat de mensen die het niet gered hebben stuk voor stuk kundig waren.'

Niet hechten aan pluche
Het veld moeten ruimen 'betekent niet altijd dat de mensen daarmee ongeschikt waren, het kan ook zijn dat omstandigheden, dossiers of de geschiedenis van de dossiers daarin een rol spelen', aldus de eerste minister, die de afgelopen drie jaar vijf bewindslieden zag vertrekken. 'Je moet niet hechten aan pluche, aan je kantoortje of aan het plezier van het feit dat je met een auto wordt rondgereden. Je moet een zekere onthechtheid houden', waarschuwde Rutte.

Rutte: je kunt zo weg zijn in deze baan
Rutte: je kunt zo weg zijn in deze baan (Foto: ANP)