Dijsselbloem: ik had meer info kunnen geven

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) geeft toe dat hij de Kamer over een aspect van het drama rond de hogesnelheidstrein Fyra beter had kunnen informeren. De parlementaire enquêtecommissie stelt in haar eindrapport dat hij de Kamer op het 'verkeerde been heeft gezet' door haar onvolledig te informeren.

De PvdA-bewindsman reageerde vrijdag kort voor het begin van de ministerraad voor het eerst op de kritiek. "Ik heb de Kamer tijdig en juist geïnformeerd. Maar zoals vaak kun je er nog meer informatie aan toevoegen. Ik erken dat op dit punt er meer over te zeggen was geweest."

Het gaat om de doorverkoop door fabrikant AnsaldoBreda van de door de NS teruggestuurde Fyra-treinen. De minister had de Kamer moeten melden dat de NS pas vanaf de zevende doorverkochte trein geld zou ontvangen, meent de commissie. "Dit had beter gekund, laat ik dat er maar gewoon van zeggen", aldus Dijsselbloem.

Trend
Volgens hem probeert het kabinet de Kamer zo goed mogelijk te informeren. "Als de Kamer voortaan alles wil hebben, ik vind het prima."

De oppositie uitte na het verschijnen het rapport van de enquêtecommissie kritiek op het kabinet over de informatievoorziening. Het document noemde een reeks zittende en voormalige bewindslieden die de Kamer onjuist, onvolledig of ontijdig hebben geïnformeerd.

"Het verkeerd informeren van de Kamer lijkt een trend te worden", zei Jesse Klaver van GroenLinks woensdagavond in een debat over het aftreden van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Zij stapte op vanwege de kritiek in het het rapport.

Dijsselbloem: ik had meer info kunnen geven
Dijsselbloem: ik had meer info kunnen geven (Foto: ANP)