Korfballers gaan voor 12e mondiale titel op rij

Vrijdag begint in België het WK korfbal 2015, met uiteraard Nederland als grote titelfavoriet. Oranje won sinds 1978 acht van de negen WK's en verloor alleen in 1991: de finale werd destijds met 10-11 verloren van België, tot nu de laatste keer dat het toernooi bij onze zuiderburen gehouden werd. 

De Nederlandse dominantie in het mondiale korfbal is bij veel sportliefhebbers wel bekend. Het team speelde sinds dat eerste WK in 1978 52 WK-wedstrijden en won alles behalve de finale in '91. Niet alleen op het WK is Nederland dominant, ook op de World Games zijn ze oppermachtig. Korfbal staat sinds de tweede editie, in 1985, op het programma van de World Games - de 'Olympische Spelen voor niet-olympische sporten'. Nederland won sindsdien alle acht edities en heeft nu dus al elf mondiale titels op rij gewonnen. Wat dominantie betreft lijken de Nederlandse korfballers alleen overtroffen te worden door het kabadditeam van India, maar net als korfbal kent ook die sport in twee, hooguit drie landen enige populariteit. 

Nederland en België zijn de enige twee finalisten ooit op het WK en dus zijn ze ook nu weer de grote favorieten, maar er doen natuurlijk meer landen mee. Portugal en Tsjechië zijn vaak goed voor een plek in de halve finale op de grote toernooien, maar de grootste tegenstand komt van Taiwan. Tijdens veertien WK's en World Games eindigden ze nooit lager dan zesde en werden de halve finales tien keer gehaald. Zes keer won het land brons, waaronder tijdens het laatste WK in 2011 en de vorige twee edities van de World Games, in 2009 en 2013. 

De volledige top-15 van de wereldranglijst is van de partij. Europa wordt naast de twee grootmachten vertegenwoordigd door Tsjechië, Portugal, Duitsland, Engeland, Rusland, Hongarije en Catalonië, namens Azië/Oceanië doen Hong Kong, China, Taiwan en Australië mee, Zuid-Afrika vertegenwoordigt de Afrikanen en Zuid-Amerika levert de enige debutant: Brazilië won vorig jaar het eerste Pan-Amerikaanse korfbalkampioenschap en plaatste zich zo voor het WK. 

Nederland opent vrijdag om 14.00 uur het WK met de wedstrijd tegen Tsjechië, waarna tijdens het weekeinde de andere landen in de groep wachten: Hongarije en Duitsland. België neemt het op tegen Australië, Rusland en Brazilië. Het toernooi duurt ruim een week, met de finale op 8 november.