Argentijnse celstraf dreigt voor Clarkson

Argentinië heropent het onderzoek naar mogelijke fraude van het Britse autoprogramma Top Gear tijdens opnames in het land. Drie rechters hebben woensdag in hoger beroep daartoe opdracht gegeven, meldt The Telegraph donderdag. In het meest extreme geval kan dat presentator Jeremy Clarkson en andere medewerkers van het programma drie jaar celstraf kosten.

De presentator riep in oktober vorig jaar een volkswoede over zich af toen hij voor een kerstspecial een trip van 2250 kilometer door het land wilde maken in een auto met het nummerbord H982 FKL. Hoewel de programmamakers altijd hebben ontkend dat het opzet was, lazen veel Argentijnen er een verwijzing in naar de Falklandoorlog in 1982. Het team hing een ander nummerbord op de Porsche voordat een rel losbarstte en ze hals over kop het land moesten verlaten.

Clarkson en de andere presentatoren vlogen naar de hoofdstad Buenos Aires voordat ze terugkeerden naar Groot-Brittannië. Maar bijna dertig andere leden van het team werden met stenen bekogeld en moesten uiteindelijk de drie peperdure auto's van de presentatoren achterlaten langs de weg.

De rechtszaak moet gaan over de nummerplaat die daarna op de Porsche is aangetroffen, met daarop HI VAE. Volgens de Argentijnse wet staat er een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar op het "vervalsen, veranderen of verbergen van het nummer van een geregistreerd object".

Argentijnse celstraf dreigt voor Clarkson
Argentijnse celstraf dreigt voor Clarkson (Foto: ANP)