Ryan gekozen tot voorzitter lagerhuis VS

Politicus Paul Ryan heeft donderdag genoeg stemmen verzameld om gekozen te worden tot nieuwe voorzitter van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden, het Lagerhuis van het Amerikaans Congres. De Republikein kreeg 236 stemmen van de in totaal 247 Republikeinen. Zijn tegenstander Daniël Webster sleepte slechts negen stemmen in de wacht.

Dat de 45-jarige Ryan uit Winsconsin de functie heeft gekregen, komt niet als een verrassing. Hij werd woensdag al genomineerd als voorzitter. Die functie is van groot belang, omdat de voorzitter na de vicepresident de president mag opvolgen. De kandidaat voor de Democraten Nancy Pelosi kreeg 184 stemmen van de Democraten in het Lagerhuis. De Democraten zijn daar met 188 zetels in de minderheid.

De Republikeinen moesten een paar weken geleden de verkiezing van een nieuwe kandidaat-voorzitter uitstellen, omdat favoriet Kevin McCarthy zich onverwacht had teruggetrokken uit de race voor de opvolging van John Boehner. Boehner vertrok omdat hij volgens het conservatieve deel van de Republikeinse partij te veel compromissen sloot met de regering-Obama.

Ryan liet eerst weten niet geïnteresseerd te zijn in de functie. Maar hij hapte alsnog toe, omdat hij naar eigen zeggen genoeg steun had vergaard, ook onder het uiterst conservatieve deel van zijn partij. Paul Ryan was in 2012 de 'running mate' van Mitt Romney in de presidentsverkiezingen.

Ryan gekozen tot voorzitter lagerhuis VS
Ryan gekozen tot voorzitter lagerhuis VS (Foto: ANP)