Refo: Wilders hedendaagse profeet

De recente toename van vluchtelingen uit het Nabije Oosten heeft al tot veel polemieken en opvallende uitspraken geleid. Een gemeenteraadslid uit het streng-gereformeerde Bunschoten-Spakenburg heeft hier nu een wel erg opvallende lezing aan toegevoegd: Geert Wilders zou niets minder dan een hedendaagse profeet zijn.

Peter Frans Koops zetelt in de Bunschotense gemeenteraad voor de éénmansfractie genaamd de "Spakenburgse Vrijheidspartij", die zichzelf heeft gelieerd aan de PVV van Wilders. In een commentaar op de recente ontwikkelingen in de vluchtelingencrisis, gepubliceerd in het Reformatorisch Dagblad, gaat hij in op de rol die Wilders speelt in deze discussie. Koops vergelijkt hierin Wilders met de profeet Elia uit het Oude Testament. In het boek 1-Koningen valt te lezen hoe Elia de bevolking van Israël aanspoort om de pre-christelijke god van de meteorologie, Hadad (ook wel bekend als Bääl), af te zweren, als zijnde afgoderij. Koops ziet een directe parallel met de hedendaagse situatie, waarin Wilders de bevolking zou oproepen de "afgoderij" van het "mohammedanisme" af te zweren.

Enigszins saillant in deze vergelijking is dat Elia ook als profeet wordt erkend door de Islam, onder de naam 'Ilya'. Zo schrijft de Koran onder andere: "En Zacharia, Johannes, Jezus en Elia. Elk hunner behoorde tot de deugdzamen." Vreemd is dit niet: het calvinistische geloof van Koops en de Islam delen een antipathie jegens afgoderij. De oproep van Elia om de tempel van Bääl te vernietigen, vindt zijn hedendaagse weerklank in de activiteiten van onder andere de Islamitische Staat en Saoedi-Arabië, die met enthousiasme cultureel erfgoed vernietigen dat niet conform hun religieuze denkbeelden is.

Ondertussen krijgt Koops behoorlijk wat tegenwind voor zijn islamkritische houding. Zo zou hij recent al een keer voor 'nazi' zijn uitgemaakt, en vergeleek een collega-fractievoorzitter in de Bunschotense gemeenteraad hem met 'een man met een snorretje'. Koops overweegt juridische acties naar aanleiding van de laatste uitspraak; ondertussen laat hij weten dat hij hoe dan ook 'geen blad voor zijn mond wil nemen'.

Wilders: in de Koran geroemd als 'deugdzaam'.